Algemeen
Deze handelswijzen helpen bij duurzamer omgaan met medicijnen.
Het is essentieel om draagvlak in je team te creëren. Motivatie wordt opgebouwd door bewustwording en kennis. Hierna zijn teamleden in staat om onderwerpen te kiezen en een plan van aanpak te schrijven. Evalueer de genomen stappen en vier samen de successen. Denk aan de borging.
Stem beleid goed af
Je beleid zal succesvol zijn als er goede afstemming is tussen de huisartsenpraktijk, de apotheek en de patiënt. Door optimaal gebruik te maken van elkaars expertise en mogelijkheden, kan het gemeenschappelijke doel bereikt worden.
Werk LEAN bij voorraadbeheer en overweeg gezamenlijke spoedtas
LEAN werken betekent minder verspilling. Bij diverse organisaties zoals de LHV, kan je als team een nascholing volgen. Een gezamenlijke spoedtas in plaats van ieder een eigen ampullenetui geeft minder verlopen ampullen.
Fiatteren van herhaalmedicatie? Grijp je kans.
Het accorderen van herhaalmedicatie biedt de kans om na te denken of het middel nog nodig is. Bij twijfel hierover kun je de patiënt bellen om op proef af te bouwen. De ervaring leert, dat veel mensen blij zijn met zo’n persoonlijk initiatief.
Zie Best practice bij “Afbouw chronische medicatie” hoe je met weinig inspanning je resultaten kunt bereiken en bij kunt houden.
Restjes vloeibare medicatie? Niet in de gootsteen maar bij restafval
Steeds meer medicijnresten komen met het afvalwater mee naar waterzuiveringsinstallaties. Daar is het lastig alle resten uit het afvalwater te verwijderen. Kenmerkend voor medicijnen is dat ze heel stabiel zijn en vaak bestand tegen afbraak via de reguliere behandelingsmethoden van afvalwaterzuiveringsinstallaties. Daarom zitten deze elementen vaak nog (gedeeltelijk) in het gezuiverde afvalwater en geven zo schade aan het milieu.
Ben je nieuwsgierig naar meer? Hier vind je het!
Er bestaat inmiddels goed leesbare documentatie over verduurzaming. Uitgeprint in de koffiekamer of per mail verspreid zal dit ongetwijfeld bijdragen aan de motivatie van iedereen:
- E-book De groene huisartsenpraktijk: E-book
- Inspiratiegids Verspil geen pil: INSPIRATIEGIDS
- Farmacotherapeutisch kompas: Milieu-impact geneesmiddelen
- FTO Geneesmiddelen en milieu: FTO Geneesmiddelen en milieu
- Regionale documenten: Toolkit medicijnverspilling van sterkz.org
- E-learning NHG Klimaat en gezondheid: NHG Klimaat en gezondheid
- Welke vraag dan ook: De Groene Huisarts
Wil je quickscan delen met je collega’s of voor jezelf uitprinten? Download gratis het afdrukbare bestand.