CO2-compensatie
Je kunt veel doen om de CO2-uitstoot die jij veroorzaakt te verminderen. Uitstoot die je echt niet kunt vermijden, kun je compenseren. Milieu Centraal legt uit hoe dat werkt.

Je kunt veel doen om de CO2-uitstoot die jij veroorzaakt te verminderen. Uitstoot die je echt niet kunt vermijden, kun je compenseren. Milieu Centraal legt uit hoe dat werkt.
Op deze pagina vind je de Quickscan Duurzamer Voorschrijven van De Groene Huisarts. Hierop vind je adviezen om duurzamere keuzes te maken in de omgang met medicatie. In Nederlandse is de zorgsector verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de CO2-uitstoot, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. Een groot deel van deze vervuiling is…
Werkgroep Duurzaamheid van Regio organisatie Sterkz.org, de eerstelijnzorg organisatie van Utrecht Stad, heeft diverse Toolkit’s ontwikkeld om de eerstelijnszorg te verduurzamen. Download hier de Toolkit Mobiliteit Download hier de Toolkit Medicijn verspilling Download hier de Toolkit Duurzame voeding Download hier de Toolkit Afvalstromen Download hier de Toolkit Hitteplan Download hier de achtergrondinformatie bij de Toolkit…
De Milieubarometer van Stichting Stimular helpt huisartsen hun CO2‑footprint in kaart te brengen. Praktijken kunnen zelf aan de slag met het invullen van hun milieugegevens in de tool zodat ze direct inzicht krijgen. Het Milieubarometer team van Stimular ondersteunt deze praktijken via hun helpdesk, de nieuwsbrieven en het geven van online webinars.
FTO-module van het Instituut Verantwoord Medicijnverbruik en presentatie voor een FTO over geneesmiddelen en milieu (waaronder effecten van geneesmiddelresten in het oppervlaktewater en het omgaan met geneesmiddelafval). Het IVM is de enige neutrale organisatie die de kwaliteit, veiligheid en betaalbaarheid van het geneesmiddelengebruik verbetert. Het IVM doet dat door beleid en wetenschap te vertalen naar praktische handvatten…
De inspiratiegids ‘Verspil geen pil‘ is een interactieve gids voor alle betrokkenen in de medicatieketen, van geneesmiddelen producent totpatiënt. De focus ligt op duurzaamheid dat naast veiligheid, effectiviteit, betaalbaarheid, leveringszekerheid en gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen ook aandacht vraagt in de farmacie. De aanpak van verspilling richt zicht op vijf thema’s: De inspiratiegids is ontwikkeld door de Coalitie…
Vaak krijgen wij de vraag: “Wat is duurzamer: een metalen speculum of een disposible”? CE Delft heeft het uitgezocht. Hier vind u hun rapport met aanbevelingen. Tevens hebben onze collega’s van Gynae Goes Green hun advies uitgebracht op basis van dit artikel. Er zijn in Nederland meerdere versies op de markt die door huisartsen en…