Het energieverbruik van uw pand bestaat doorgaans uit gas en elektriciteit. Er zijn verschillende manieren om dit in kaart te brengen maar de meest simpele manier is via de slimme meter. Deze leest continue het verbruik uit en dit is via een klein extra apparaatje live in te zien. Hiermee kunt u bijna tot op apparaat niveau inzicht krijgen in het verbruik. Met deze kennis is verduurzamen veel makkelijker.

P1 meter

Ik adviseer de slimme meter van HomeWizard. Vooraf is het slim om naar uw elektra meter te kijken in kaart te brengen:
1. Of het een slimme meter is (digitaal display of een ronddraaiende cirkel)
2. Of u de P1 poort kunt vinden. Vaak is in het plastic van de meter ergens ‘P1’ gedrukt. Soms is dit achter een klepje.
3. Wat het versie nummer is op uw slimme meter, het zogenoemde ESMR nummer. Als dat boven de 5 is hoeft u alleen de P1 meter te bestellen. Als het onder de 5 is dan moet er ook een stroom adapter bij en is ook een vrij stopcontact in de meterkast nodig.

De meter installeren is erg simpel, 10 minuten werk, en is ook goed te doen als u niet zo handig bent met techniek. Daarna kunt u via een app zowel het live verbruik inzien als het historisch verbruik (vanaf het moment van installeren). De gasmeter is vaak digitaal gekoppeld aan de elektra meter en die kunt u dus ook direct uitlezen zonder moeite.

KwH meter

Als u per apparaat het verbruik wil weten dan is een KwH meter een slimme koop. Deze installeert u tussen de stekker van een apparaat en het stopcontact. HomeWizard verkoopt deze ook en deze is af te lezen in dezelfde app als de P1 meter. Deze meter is wel erg precies en daardoor aan de prijs (€33), online zijn veel goedkopere versies te vinden. Let op dat de goedkopere versies vaak niet geschikt zijn voor heel zware apparaten zoals wasmachines en airco’s.

Geen slimme meter?

Als u geen slimme meter heeft dan zit er maar één ding op; handmatig de meterstanden opschrijven. Voor het gas is hier wel een handige website voor; www.mindergas.nl. Het mooie aan deze website is dat automatisch berekend wordt of het een koude of een warme winter is geweest. Zo kunt u zien of het verbruik is afgenomen of toegenomen.

Voor thuis

Bovenstaande tips zijn natuurlijk voor het verduurzamen van uw praktijk. Maar eigenlijk zijn ze ontworpen voor thuis. Vergeet dus niet om er één extra te bestellen voor uw slimme meter thuis!