Gezamenlijke reactie van Nederlandse zorgprofessionals op ANSES-aanbeveling over soja

Reactie Nederlandse zorgprofessionals op nieuwe Franse aanbeveling over soja
Recent heeft het Franse agentschap voor voedselveiligheid, milieu en arbeidsgezondheid (ANSES) een advies uitgebracht om sojaproducten uit collectieve catering (zoals schoolkantines en ziekenhuizen) te weren. ANSES waarschuwt voor mogelijke gezondheidsrisico’s door isoflavonen in soja.
Samen met Vereniging Arts en Leefstijl, de Groene Zorg Alliantie, De Groene Huisarts en Caring Doctors heeft PAN Nederland een reactie op deze aanbeveling, die voorbijgaat aan de robuuste wetenschappelijke consensus over soja, opgesteld. We benadrukken dat soja juist wetenschappelijk goed onderbouwde gezondheidsvoordelen biedt, zoals:
✅ Verbeterde hartgezondheid
✅ Lager risico op borst- en prostaatkanker
✅ Betere insulinegevoeligheid en lagere kans op diabetes type 2
✅ Hoogwaardige plantaardige eiwitten en belangrijke voedingsstoffen
De vermeende hormonale effecten van soja worden niet gevonden in klinische onderzoeken in mensen. In epidemiologische studies worden juist veel positieve associaties gezien van de consumptie van soja, ook als alternatief voor vlees en zuivel. Soja (als die voor menselijke consumptie wordt geproduceerd) is veel minder belastend voor het milieu. Het schrappen van soja kan de transitie naar duurzamere en gezondere voeding belemmeren.
Conclusie: Soja is veilig, voedzaam en gezond. Soja is een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen chronische ziekten en klimaatverandering.
We roepen beleidsmakers, media en publieke instellingen op om zorgvuldig naar het volledige wetenschappelijke bewijs te kijken.
Lees hier een artikel van PAN Nederland over misverstanden over soja