Veel huisartsen maken zich zorgen over schadelijkheid van het desinfecteermiddel Sekusept voor de mensen die ermee werken, voor de waterkwaliteit en het waterleven. Het is helaas nog steeds niet duidelijk of en in welke hoeveelheden Sekusept negatieve milieu- en gezondheidseffecten heeft. Er zijn nog geen alternatieven beschikbaar die door de NPA zijn goedgekeurd. Het NHG onderzoekt momenteel wat de mogelijkheden zijn. Er volgt een herziene NHG-richtlijn Infectiepreventie waarin duurzaamheid (waaronder mogelijke schadelijke effecten Sekusept) meegewogen wordt.
Tot er meer informatie beschikbaar is waar nieuwe richtlijnen rondom sekusept gebruik uit zouden kunnen volgen, is ons advies als volgt:

  • gebruik sekusept alleen wanneer het volgens de huidige richtlijn noodzakelijk is
  • gebruik dan niet meer dan de geadviseerde hoeveelheid (gebruik een maatdop en hang een info-sheet op ter herinnering). Volg daarbij de NHG-richtlijn Infectiepreventie

Praktische tips daarbij:

  • Bewaar gebruikte instrumentaria op de kamers in een droge bak
  • Verzamel de gebruikte, droog bewaarde instrumentaria eens per dag om gelijktijdig te reinigen
  • Verwerk het afvalwater niet als chemisch afval, spoel het door de gootsteen. De huidige inzichten zijn dat de negatieve impact van vervoer en verbranding groter zijn dan de mogelijke schade van het wegspoelen.